De POH-GGZ
De functie van POH-GGZ (praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg) is sinds enkele jaren een nieuwe functie binnen de huisartsenzorg.
Door verschillende ontwikkelingen zijn meer mensen met psychische klachten een beroep gaan doen op de huisartsenzorg. Om deze toenemende vraag op te vangen is de functie van POH-GGZ ontstaan.
Een POH-GGZ biedt, in samenwerking met de huisarts, een kortdurende begeleiding en behandeling. Deze behandeling valt onder de huisartsenzorg en hiermee dus buiten het eigen risico. Dit betekent dat er geen kosten aan verbonden zijn voor de patiënt.
Het maken van een afspraak
Met heel uiteenlopende psychische klachten kunnen patiënten terecht bij de praktijkondersteuner GGZ. Denk bijvoorbeeld aan depressiviteit, angst- en spanningsklachten, verwerkings- en aanpassingsproblematiek of traumatische ervaringen.
Meestal kan op korte termijn een afspraak gemaakt worden.
Tijdens het eerste gesprek wordt gekeken wat er aan de hand is. Soms wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen om de ernst van de klachten vast te stellen.
Bij lichtere problematiek kunnen de klachten vaak na enkele gesprekken met de POH-GGZ verminderd zijn.
Mochten de klachten ernstig zijn, dan wordt er samen met de patiënt en in overleg met de huisarts, gekeken naar welke instantie het juiste behandelaanbod biedt en wordt er doorverwezen.